G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Αναγνωστόπουλος Δημήτριος, Hui - Ju Lee

Σχεδιάζοντας το κενό
2008
Μεταπτυχιακή
ETH Zurich, Ζυρίχη, Ελβετία
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Marc Angelil, Dirk Hebel
Για αιώνες, οι αρχιτέκτονες και πολεοδόμοι βασίζονται στα οικοδομικά τετράγωνα στους δρόμους και τα κτήρια ως τα βασικά εργαλεία για την διαδικασία του αστικού σχεδιασμού. Το αποτέλεσμα είναι πόλεις βασισμένες στην επεξεργασία των συμπαγών όγκων και των συνδέσεων μεταξύ τους με συνέπεια την ύπαρξη υπαιθρίων χώρων που συνήθως παραμένουν ασχεδίαστοι και αμήχανοι. Όταν το κτισμένο τμήμα (συμπαγές) υπερτερεί του ανοικτού (κενός χώρος) η αίσθηση της αστικότητας παραμελείται και η δημόσια ζωή συμπιέζεται από την ανάπτυξη ιδιωτικών συμφερόντων. Από τη στιγμή που οι κενοί χώροι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την δημόσια ζωή θα πρέπει να έχουν και την προτεραιότητα στον σχεδιασμό.
Σε αυτή την μελέτη για την Addis Ababa της Αιθιοπίας η διαδικασία του πολεοδομικού σχεδιασμού επικεντρώνει στην αναβάθμιση του δημοσίου χώρου. Η επιλεγμένη περιοχή καταλαμβάνει το χώρο του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού στο κέντρο της πόλης. Το «σκάψιμο» του κενού χώρου χρησιμοποιείται ως η βασική μέθοδος για την ανάπτυξη της περιοχής. Αρχικά αναλύεται και μελετάται η δομή του κενού χώρου στις γύρω περιοχές. Βόρεια, η κλίμακα του δημοσίου χώρου είναι μεγαλύτερη και οργανωμένη σε αντιστοιχία της κλίμακας των κτηρίων. Αντιθέτως, στον Νότο το δίκτυο του κενού χώρου παρουσιάζει υψηλή πυκνότητα, έχει ανθρώπινη κλίμακα και προσφέρει δυνατότητες για πλήθος καθημερινών δραστηριοτήτων. Αλληλεπικαλύπτοντας τα δυο αυτά συστήματα δημιουργείται μια νέα αστική κατάσταση που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά και των δυο πλευρών. Διαφορετικοί τύποι κενών χώρων κατηγοριοποιούνται, οργανώνονται και τοποθετούνται σύμφωνα με τις διαστάσεις τους, το πρόγραμμα που φιλοξενούν καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους. Η διαδικασία καταλήγει στην δημιουργία ενός τρισδιάστατου δικτύου ανοικτών δημοσίων χώρων οργανωμένων με ιεραρχικό τρόπο και κατανεμημένο σύμφωνα με το πρόγραμμα που φιλοξενεί. Ακολούθως, η κτηριακή μάζα προσαρμόζεται γύρω από τον ήδη σχεδιασμένο δημόσιο χώρο.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο δημόσιος χώρος είναι οργανωμένος, σχεδιασμένος και κατανεμημένος σύμφωνα με το προγραμμα που φιλοξενεί ανταποκρινόμενος στις τοπικές ανάγκες.


Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Αναγνωστόπουλος σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών από όπου αποφοίτησε με διάκριση. Συνέχισε τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αστικού Σχεδιασμού του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης. Η δουλειά του έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς ενώ έχει συμμετάσχει σε δημοσιεύσεις και εκθέσεις αρχιτεκτονικής. Ζεί και εργάζεται στην Ελλάδα.

Η Hui-Ju Lee γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ταϊβάν. Μετά τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στης σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας της παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Αστικού Σχεδιασμού του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Ζυρίχης. Η ακαδημαϊκή της δουλειά έχει βραβευθεί σε αντίστοιχους διαγωνισμούς και έχει δημοσιευθεί ευρέως. Ζεί και εργάζεται στις Η.Π.Α..

A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool