G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Χίου Μαρία, Δήμητρα Κορώνη

Porosion: Ένα δυναμικό μοντέλο υπόσκαφων χώρων
2011
Διπλωματική
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Σταύρος Βεργόπουλος
Δημήτριος Γουρδούκης
Ο στόχος της μελέτης είναι η δημιουργία ενός πειραματικού μοντέλου που επιχειρεί να θέσει τα χωρικά και μετρικά δεδομένα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Πιο συγκεκριμένα το μοντέλο προσανατολίζεται στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό υπόσκαφων χώρων. Ως ενδεικτικό παράδειγμα εφαρμογής της μεθόδου σχεδιάζεται ένας υπόγειος σταθμός μετρό.

Η μεθοδολογία της σχεδιαστικής διαδικασίας αποτυπώνεται σ' ένα δυναμικό διάγραμμα. Ορισμένες αρχιτεκτονικές έννοιες θέτουν τις απαρχές της σχεδιαστικής διαδικασίας. Η επεξεργασία των εννοιών, διαμέσου ποικίλων πειραματισμών, οδηγεί σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις/διαπιστώσεις, οι οποίες λειτουργούν ως εισερχόμενα δεδομένα στο σύστημα του δυναμικού διαγράμματος.

Οι αρχιτεκτονικές έννοιες, όπως και οι παρατηρήσεις των πειραματισμών γίνονται σύμφωνα με τις αρχιτεκτονικές προθέσεις των σχεδιαστών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση επιδιώκεται η δημιουργία ενός σπηλαιώδους, πορώδους, υπόγειου συμπλέγματος. Με την έννοια του πορώδους αντανακλάται μια ενδιάμεση κατάσταση που φέρει εξίσου τα χαρακτηριστικά του επίγειου και του υπόγειου χώρου. Η ροϊκότητα και η πολυπλοκότητα στην κίνηση ανάμεσα σε αυτούς τους πορώδης σχηματισμούς αποτελεί μια ακόμη σχεδιαστική πρόθεση. Η έννοια της ροϊκότητα εκφράζεται μέσα από το σύμπλεγμα πολύπλοκων διαδρόμων και σπηλαιώδη χώρων.

Όσον αφορά την αίσθηση που βιώνει ο χρήστης, επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα έντασης και δραματικότητας στηριζόμενη στις αντιθέσεις του επίγειου και του υπόγειου. Κόντρα στους καθαρούς και “γυαλιστερούς” χώρους με τους οποίους έχουμε συνδέσει τη χρήση ενός σταθμού μετρό, χρησιμοποιούνται φωτεινές αλλά και σκοτεινές επιφάνειες με εμφανή τα υπόγεια χαρακτηριστικά της μούχλας και της υγρασίας.


Βιογραφικό
Η Μαρία Χίου είναι μια νέα αρχιτέκτων που τον τελευταίο χρόνο ζει και εργάζεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985 και μεγάλωσε στην Νάξο. Αποφοίτησε με άριστα από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2011. Έζησε σε διάφορες πόλεις με μια διάθεση εξερεύνησης της αρχιτεκτονικής και των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Το 2008, κερδίζοντας μια υποτροφία, εργάστηκε ως ερευνήτρια στο National University of San Juan της Αργεντινής. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ecole Nationale Superieure d’Architecture de Montpellier, στη Γαλλία, στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής Εράσμους. Κατά την διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε ποικίλα workshop και ανέπτυξε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού. Έπειτα, εργάστηκε σε διάφορα ευρωπαϊκά αρχιτεκτονικά γραφεία όπως οι Amid.cero9 στη Μαδρίτη και οι Ooze στο Ρότερνταμ. Μαζί με την συνεργάτιδά της Δήμητρα Κορώνη, έλαβε μια τιμητική διάκριση στον διεθνή διαγωνισμό "d3 Natural Systems 2011" και συμμετείχε σε πολυάριθμες εκθέσεις και αρχιτεκτονικές εκδόσεις. Το 2013 προώθησε το porosion.net, μια πλατφόρμα αρχιτεκτονικών διερευνήσεων.

Η Δήμητρα Κορώνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 και μεγάλωσε στην Χαλκίδα. Σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου και αποφοίτησε με άριστα το 2011. Πραγματοποίησε μέρος των σπουδών της στο Facolta di Architettura, Universita degli Studi di Firenze, στην Ιταλία, στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής Εράσμους. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, πειραματίστηκε με διάφορα ψηφιακά μέσα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και υπήρξε δραστήρια συμμετέχοντας σε πολυάριθμα workshop, συνέδρια, εκθέσεις και αρχιτεκτονικές εκδόσεις. Το 2009 έλαβε την υποτροφία Iaeste και ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στο αρχιτεκτονικό γραφείο Tendances στην Τυνησία. Συμπλήρωσε την επαγγελματική της εμπειρία εργαζόμενη στο επιφανές αρχιτεκτονικό γραφείο της Μαδρίτης, Amid.cero9. Το 2011, από κοινού με την Μαρία Χίου, διακρίθηκαν στον διεθνή διαγωνισμό "d3 Natural Systems 2011" και συμμετείχαν σε έκθεση της Gallery NC στην Νέα Υόρκη. Από το 2012 εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο IJP Corporation, στο Λονδίνο.
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool