G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Γκούμας Eυάγγελος

“Διαδρομές στην Ιστορία” - Αρχαιολογικός Περίπατος και Ερευνητικό Κέντρο_Κνωσσός, Ηράκλειο Κρήτης
2012
Διπλωματική
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ., Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Τέλλιος Αναστάσιος
Κύρια πρόθεση της επέμβασης είναι να προσελκύσει τους επισκέπτες του ανακτόρου της Κνωσσού, και να τους ωθήσει να εξερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας του Καιράτιου ποταμού, στην οποία υπάρχουν αρκετά αναξιοποίητα ευρήματα, ώστε να τα γνωρίσουν, να διδαχθούν , και συγχρόνως να απολαύσουν αυτό το μοναδικό τοπίο. Πρόκειται για την δημιουργία ενός «κοινόχρηστου δικτύου κίνησης», σε ένα μέρος το οποίο έχει ισχυρο μνημειακό υπόβαθρο, και ταυτόχρονα, αποτελεί ένα ένα χαρακτηριστικό δείγμα του “κρητικού τοπίου”.
Παράλληλα με τον περίπατο, προτείνονται κάποια μικρής κλίμακας χωρικά επεισόδια- κατασκευές, με υποστηρικτική χρήση ως προς την λειτουργία του ευρύτερου συνόλου, καθώς και ένα ερευνητικό κέντρο, επικεντρωμένο στην μελέτη του μινωικού πολιτισμού.
____λίγα λόγια για την διαδικασία σχεδιασμού____
Στα 1500πΧ, η ενεργοποίηση ενός μεγάλου ρήγματος, που εκτείνεται στο Αιγαίο πέλαγος, είχε ως αποτέλεσμα την δραστηριοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Το φαινόμενο αυτό είχε άμεσο αντίκτυπο στο παλάτι και στο ευρύτερο ανακτοριακό σύνολο της Κνωσσού, καθώς, όπως εικάζεται, είναι υπεύθυνο για την καταστροφή τους, μέσω των παλιρροιακών κυμάτων που δημιούργησε η δραστηριότητα του.
Σήμερα, σχεδόν 3500 χρόνια μετά από αυτή την μεγάλη καταστροφή, επικεντρωνόμαστε σε αυτό το μέρος, προκειμένου να μελετήσουμε, να «ανακαλύψουμε», και να διδαχθούμε από την ιστορία του.
Βασικό εργαλείο-έννοια το οποίο χρησιμοποιούμε στην προσπάθεια μας αυτή είναι το «ρήγμα». Με αυτόν τον τρόπο, μια διαδικασία η οποία ήταν υπέυθυνη για την καταστροφή, μελετάται εκ νέου, με σκοπό αυτή την φορά να αποτελέσει εργαλείο ώστε να έρθουν στην επιφάνεια τα στοιχεία που «εξαφανίστηκαν».
Στοιχεία και αρχιτεκτονικοί χειρισμοί που αποτελούν βάσικά χαρακτηριστικά της μινωικής αρχιτεκτονικής μελετόνται, επανεξετάζονται και απαναδιατυπώνονται ώστε να αποτελέσουν βάσεις για τον σχεδιασμό.
Συγχρόνως έννοιες, όπως αυτή της “απομόνωσης” και του “αποπροσανατολισμού”, με άμεσες αναφορές στον Λαβύρινθο, εξετάζονται ώστε να αποδώσουν τον επιθυμητό -σε κάθε περίπτωση- χαρακτήρα του χώρου, καθώς και την σχέση του επισκέπτη με τον γύρω του χώρο σε κάθε σημείο της επέμβασης.
Ο χειρισμός του φυσικού εδάφους γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σχεδόν αναστρέψιμη η επέμβαση, και συγχρόνως όσο το δυνατό διακριτική, στα σημεία που επιλέγουμε.
Όπου κρίνεται απαραίτητο, δημιουργούνται οι προτεινόμενες "ρηγματώσεις", ώστε να αποδωθεί η επιθυμητή υλικότητα.


Βιογραφικό
Ο Γκούμας Ευάγγελος γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1987, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ. (διπλωματούχος Αρχιτέκτων μηχανικός, αποφοίτηση με άριστα). Από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως το Φεβρουάριο του 2010, συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών “Erasmus” και παρακολούθησε μαθήματα στην αρχιτεκτονική σχολή της Grenoble (ENSAG), με εστίαση σε θέματα σχετικά με διαχείριση, σχεδιασμό και ανάπτυξη ορεινών – αλπικών περιοχών. Τον Ιούνιο του 2012, παρουσίασε την Ερευνητική Διπλωματική Εργασία, με θέμα , «Κίνηση και Αρχιτεκτονική – ποικίλες αναγνώσεις στον χρόνο». Το Σεπτέμβριο του 2012 παρουσίασε τη Διπλωματική Εργασία Σχεδιασμού με θέμα «Διαδρομές στην Ιστορία - Αρχαιολογικός Περίπατος και Ερευνητικό Κέντρο_ Κνωσός, Ηράκλειο Κρήτης» και αποφοίτησε από τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Α.Π.Θ.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών , έχει συμμετέχει σε αρκετά συνέδρια και Εργαστήρια Σχεδιασμού(Workshop), στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί περιστασιακά με Αρχιτεκτονικά γραφεία.
Παράλληλα, έχει πολυετή ενασχόληση με τη φωτογραφία (αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική). Έχει διοργανώσει και έχει συμμετάσχει σε Εκθέσεις και Διαγωνισμούς.
Έχει συμμετάσχει σε εκδόσεις σχετικές με αρχιτεκτονική, με συγγραφικό και φωτογραφικό υλικό.
Από τον Οκτώβριο του 2012, ζει στη Βαρκελώνη, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σχεδιασμού «Master de Arquitectura del Paisaje», στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Βαρκελώνης (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona).
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool