G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑ

Εργαστήρι κεραμικής και χειροτεχνίας στη Δρυοπίδα της Κύθνου
2011
Διπλωματική
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Επιβλέπων καθηγητής/τες: ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΡΑΚΗ
Η επιλογή της διπλωματικής εργασίας οφείλεται ουσιαστικά σε μία προσωπική σχέση με το νησί της Κύθνου και ιδιαίτερα με τον οικισμό της Δρυοπίδας, όπου η κεραμική δραστηριότητα ήταν ανεπτυγμένη από το παρελθόν.
Ποικίλες εικόνες από το αποτύπωμα της ανθρώπινης χειρονομίας συλλέγονται σιγά σιγά στο υποσυνείδητο και τροφοδοτούν τη σκέψη. Εικόνες περιεκτικές με καθαρότητα που κρύβουν αυτή την αίσθηση της έμφυτης γεωμετρίας του απλού ανθρώπου.
Με σημειακή αφετηρία το υδραγωγείο του Π. Μελλά και μία πορεία παράλληλα στο νερό, μεταφράζεται η διαδικασία της κεραμικής σε μια γραμμική πορεία, ορατή και αναγνώσιμη στη συνθετική πλοκή και με κορύφωση τα τρία κεραμοκάμινα.
Δύο χαράξεις που λειτουργούν σα γάντζοι συγκρατούν και ορίζουν αυτό τον πυρήνα δημιουργώντας ταυτόχρονα δύο ανισόπεδες αυλές που υπαγορεύονται από την κλίση του εδάφους και ορίζουν τις ζώνες λειτουργίας, μία δημόσια στη στάθμη εισόδου με το πωλητήριο, τον εκθεσιακό, το καφενείο-παρασκευαστήριο και μία εργαστηρίων (κεραμικής, υφαντικής, κεντητικής, γενικής χειροτεχνίας) στη στάθμη της κεντρικής αυλής.
Δυστυχώς η κεραμική τέχνη, μία εργασία επίπονη, αλλά δημιουργική, ανήκει πια σε έναν πολιτισμό που χάνεται με γοργούς ρυθμούς δίνοντας τη θέση του στον πολιτισμό των «τέλειων μηχανών», ο οποίος χαρακτηρίζεται από εργασίες εξίσου επίπονες αλλά λιγότερο δημιουργικές.
Χωρίς άμεση μορφολογική αναφορά, αλλά με ένταξη στη λογική του εδάφους, μπορεί η σύνθεση να παρεκκλίνει από τα πρότυπα της οργανικής ανάπτυξης στο εσωτερικό του οικισμού, κρύβει, όμως, μέσα της τη δομή και την ουσία από τα ίχνη των ανθρώπινων παρεμβάσεων. Ένα εργαστήρι κεραμικής δε θα μπορούσε να είναι αποκομμένο από τα τρία βασικά στοιχεία της διαδικασίας, το χώμα, το νερό, τη φωτιά. Μέσα από αυτά ορίζεται, δομείται, και υλοποιείται(rammed earth). Απαιτεί το ίδιο βάσανο και την ίδια «τέχνη των χεριών», αλλά και ταυτόχρονα την ενεργοποίηση των ντόπιων κατοίκων που συμμετέχουν σε όλες τις φάσεις, από το κτίσιμο μέχρι τη λειτουργία και την οικειοποίηση του.

Βιογραφικό
Η Κατερίνα Δασκαλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987 και αποφοίτησε το 2005 από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ε.Μ.Π), απ' όπου αποφοίτησε το 2011. Τον ίδιο χρόνο έλαβε διάκριση για τη διπλωματική της εργασία με θέμα «Εργαστήρι κεραμικής και χειροτεχνίας στη Δρυοπίδα της Κύθνου». Από το 2012 έχει εργαστεί στο αρχιτεκτονικό γραφείο του Αναστάσιου Μπίρη και έχει συνεργαστεί σε αρχιτεκτονικά θέματα με τη Σοφία Τσιράκη. Το Μαϊο του 2012 ξεκίνησε η συνεργασία της με το γραφείο των MOLD Αrchitects /Ηλιάνα Κερεστετζή σε Αθήνα και Σέριφο για τη μελέτη εξοχικών κατοικιών στη Σέριφο, τρία έργα εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στην 7η Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, ενώ το 2013 συνεργάστηκε με το γραφείο ΑΕΤΕΡ Αρχιτέκτονες_Χάρρυ Μπουγαδέλλης & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Α.Ε. σε Ευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.
Από το 2012 ασκεί το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού ως ελεύθερος επαγγελματίας με συμμετοχές σε Διεθνείς Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων και ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας στο Ηράκλειο Κρήτης και ιδιωτικές αρχιτεκτονικές μελέτες.
Το Νοέμβριο του 2012 τιμήθηκε με έπαινο στον Πανευρωπαϊκό Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για την ανάπλαση της περιοχής Παλλουρόκαμπος στα Λατσιά της Κύπρου σε συνεργασία με το Φ. Ζαπαντιώτη.
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool