G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Κριμίζη Σοφία, Κυριάκος Κυριάκου

6 ΓΟΚ (γεγονότα οικοδομικής κριτικής)
2008
Διπλωματική
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο , Αθήνα, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Ανδρέας Κούρκουλας
Βάνα Ξένου
Μπούκη Μπαμπάλου
Τα 6 ΓΟΚ (έξι γεγονότα οικοδομικής κριτικής) πραγματεύονται την παρουσία, ιστορία και εξέληξη της Αθηναικής πολυκατοικίας, αναγνωρίζοντάς την ως μία αστική δημώδης τυπολογία, οργανώνοντας την σε έξι διαφορετικά επισόδεια/ κτίρια. Εμπνευσμένοι απο το παραμετρικό αυτό λίθο που χτίζει την Αθήνα καθ'όλοκληρία, εντοπίζουμε και αποσπούμε από την μητροπολιτική περιοχή μία λωρίδα πόλης που ξεκινάει από το όρος Αιγάλεω στα δυτικά, περνάει από το κέντρο της πόλης στα Εξάρχεια και με μία στροφή 90 μοιρών καταλήγει στην παραλία του Φαλήρου, έχοντας διασταυρωθεί με όλες τις κύριες αρτηρίες που διασχίσουν ή οδηγούν προς την πόλη. Σε αυτό το πεδίο ορισμού, διαλέγουμε να "χτίσουμε" έξι οικόπεδα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στις παραλλαγές της τυπολογίας της πολυκατοικίας αλλά και βρίσκονται σε διαφορετικές ζώνες όσον αφορά στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό. Σπρώχνοντας τον ίδιο τον νόμο που ορίζει τα χακτηριστικά των οικοπέδων και κατ' επέκταση των κτιρίων που μας αφορούν στα όριά του, μερικές φορές και πέρα από αυτά, αποδεικνύουμε πως η τυπολογία της πολυκατοικίας δεν καθορίζεται από το νομικό πλαίσιο που την συνοδεύει αλλά μορφοποιείται μέσα στην κουλτούρα ενός κοινού αθηναϊκού υποσυνείδητου και στην ακραία φαντασίωση του εργολάβου που παραλαμβάνει την τυπολογία και την σκορπά στο λεκανοπέδιο. Στην εργασία αυτή λειτουργήσαμε κυρίως χρησιμοποιώντας το μέσο της αρχιτεκτονικής μακέτας, τόσο για να ορίσουμε κ να καταλάβουμε τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά των έξι αστικών περιοχών που διαλέξαμε, αλλά ως επί το πλείστον ως μέσο ογκοπλαστικο και διερευνητικό, απαντώντας στις επιταγές της οικοδομικής νομοθεσίας και τέλος ως μέσον προσδιορισμού νέων μορφολογικών αλλά και προγραμματικών τύπων της αθηναϊκής πολυκατοικίας, τοποθετώντας τους πίσω στην αστική τους θέση. Ακόμα και η εγκατάσταση της διπλωματικής στον χώρο παρουσίασης της μέσα στη σχολή αποτέλεσε μια μακέτα σε κλίμακα 1/2000 του πεδίου ορισμού της έρευνας η οποία λειτούργησε τόσο ως νέο τραπέζι/ επιφάνεια παρουσίασης και οργάνωσης των μακετών, όσο και ως δείκτης της χωρικής και χρονικής αλληλουχίας των 6 Γεγονότων Οικοδομικής Κριτικής στην σκέψη μας αλλα και την ίδια την πόλη.

Βιογραφικό
Η Σοφία Κριμίζη σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2008 και στη Σχολή Αρχιτεκτονικής La Villete στο Παρίσι (Master I- πρόγραμμα Erasmus). Παρακολουθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Σχολή Αρχιτεκτονικής Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Αποκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Columbia στην Νέα Υόρκη (Master of Science in Advanced Architectural Design) από όπου αποφοίτησε αποσπώντας τα βραβεία Excellence in Design, Kinne travelling fellowship και AAD exit lecture όντας υπότροφος του ιδρύματος Fulbright, του Ιδρύματος Γουλανδρή και του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαικού Πολιτισμού. Έχει εργασθεί σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία μεταξύ των οποίων στους Steven Holl Architects στην Νέα Υόρκη, στο Ateliers Jean Nouvel στο Παρίσι και στο Γραφείο 405- Άρης Ζαμπίκος στην Αθήνα, πριν ξεκινήσει το δικό της γραφείο, ksestudio, σε συνεργασία με τον Κυριάκο Κυριάκου στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Διδάσκει ως λέκτορας αρχιτεκτονική σύνθεση στο Pratt Institute και στην αρχιτεκτονική σχολή του University of Pennsylvania. Το 2013 έλαβε υποτροφία από το New York State Council of the Arts και το Storefront for art and architecture, για την έρευνα με το ksestudio: American Condominium Metabolism. Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει εκθέσει το έργο της στο Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης, στο Storefront και στο Μουσείο Μπενάκη μεταξύ άλλων.

Ο Κυριάκος Κυριάκου σπούδασε αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο από όπου αποφοίτησε το 2008 και στην Σχολή Αρχιτεκτονικής La Villete στο Παρίσι (Master I- Erasmus). Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Σχολή Αρχιτεκτονικής Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Αποκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Columbia στην Νέα Υόρκη (Master of Science in Advanced Architectural Design) από όπου αποφοίτησε αποσπώντας το βραβείο Kinne travelling fellowship ως υπότροφος του ιδρύματος Θεμιστοκλής Βαράγκης. Έχει εργασθεί σε διάφορα γραφεία μεταξύ των οποίων στους Ateliers SOA στο Παρίσι και στους ODA (Office for Design and Architecture) στην Νέα Υόρκη ως project architect για τον πύργο 100 Norfolk. Το 2009 ίδρυσε το ksestudio σε συνεργασία με την Σοφία Κριμίζη στο Brooklyn της Νέας Υόρκης. Το 2013 έλαβε υποτροφία από το New York State Council of the Arts και το Storefront for art and architecture, για την έρευνα με το ksestudio: American Condominium Metabolism. Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει εκθέσει το έργο του μεταξύ άλλων στο Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης και στο Μουσείο Μπενάκη.
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool