G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Τσιρώνης  Ιάσων

Εγώ ο Καρακάλλα
2011
Μεταπτυχιακή
Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου McGill, Μόντρεαλ, Καναδά
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Bressani, Martin
Castro, Ricardo L.
Ο σκοπός αυτού του έργου είναι η αντίδραση στην συνεχώς αυξανόμενη τάση να αφήνουμε απείραχτες και δυσνόητες τις ερειπωμένες δομές μνημείων στο κέντρο των ολοένα αυξανόμενων πόλεών μας. Αυτά τα ιστορικά απομεινάρια είτε είναι υπερπροστατευμένα λόγω συντήρησης, είτε απλά παραγκωνισμένα από την δύνη των σύγχρονων εξελίξεων και σπάνια αντιμετωπίζονται δημιουργικά, μία προσέγγιση που τοποθετείται ανάμεσα στα δύο παραπάνω άκρα.
Θέλοντας να ασχοληθώ με τα μνημεία της Αρχαίας Ρώμης και ειδικότερα με τις κολοσσιαίες σε μέγεθος «Θέρμες του Καρακάλλα» προτείνω την σύγχρονη χρήση του μνημείου για δημόσια λουτρά, η οποία θα έδινε μια φυσική επανασύνδεση με την ιστορία , μία επανασύνδεση που θα μας επέτρεπε να «βουτήξουμε» στο παρελθόν όπως αυτό ήταν. Το έργο στο οποίο επιδιώχθηκε ισορροπία διατήρησης, επαναχρησιμοποίησης και νέα χρήσης λειτουργεί με βάση την ιδέα ότι το μακρυνό παρελθόν μπορεί να τηλεμεταφερθεί στο παρόν μέσω του δίαυλου της Αρχιτεκτονικής. Τα «νέα» λουτρά γίνονται ένας τόπος όπου μπορεί να αποκτήσει κάποιος άμεση εμπειρία που να πλησιάζει ανάμεσα στην Ρωμαική και την Δυτική Αυτοκρατορία επιτρέποντάς μας να σκεφτούμε με κριτικό πνεύμα τις φωτεινές και σκοτεινές πλευρές της δικής μας κοινωνίας.


Βιογραφικό
Ο Ιάσων Τσιρώνης γεννήθηκε στο Μοντρεάλ του Καναδά το 1985. Του απονεμήθηκε το Masters στην Αρχιτεκτονική από το Πανεπιστήμιο McGill το 2011 οπότε και γράφτηκε στο Royal Architectural Institute του Καναδά με τιμητική σειρά, αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Η διπλωματική του εργασία με τίτλο "Εγώ, ο Καρακάλλας" βραβεύτηκε με το Arcop Alcan βραβείο διότι επεδείκνυε ιδιαίτερη ευαισθησία στις αρχιτεκτονικές και τις πολιτιστικές παραδόσεις της τοποθεσίας του. Η μελέτη διερευνά το σύγχρονο δυναμικό των αρχαίων ερειπίων των Θερμών του Καρακάλλα στη Ρώμη, στην Ιταλία, υποθέτοντας μια πραγματική επανάχρησή τους. Το 2012,απενεμήθει από το επιμελητήριο για τις Τέχνες του Καναδά στον κ. Τσιρώνη, το "Prix de Rome", για πρωτοεμφανιζόμενους αρχιτέκτονες, σε αναγνώριση για την εργασία του στο Master και για την προταθείσα από αυτόν διερεύνηση. Κατά τη διάρκεια τού δεύτερου μισού τού 2013, θα ταξιδέψει στη Σοβιετική Ένωση για να επισκεφτεί Σοβιετικά αρχιτεκτονικά ερείπια και να μελετήσει το δυναμικό τους στο σύγχρονο κόσμο. Ο Ιάσων έχει δουλέψει στο Λονδίνο της Αγγλίας, για το γραφείο Caruso St.John Architects και αυτή την εποχή ζει στο Βερολίνο της Γερμανίας όπου εργάζεται για τη φίρμα David Chipperfield Architects.
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool