G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Κοτσιώρης Ευάγγελος

Aνα-σχεδιασμένη Μόσχα: μια ιστορία αστικής ανακαίνισης
2009
Διπλωματική
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Νίκος Καλογήρου
Η διπλωματική εργασία «Aνα-σχεδιασμένη Μόσχα» αφορά την έρευνα και εκπόνηση ενός εναλλακτικού «σχεδίου δράσης» για την ανάπτυξη της περιοχής που καταλαμβάνεται από το ιστορικό ξενοδοχείο Rossiya, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό κατεδάφιση. Πως μπορεί να εισάγει κανείς 361,500 τ.μ. νέας δόμησης στο ιστορικό κέντρο της Μόσχας, σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη περιοχή που βρίσκεται σε άμεση εγγύτητα με την Κόκκινη Πλατεία και το Κρεμλίνο;
Στα πλαίσια των «εκσυγχρονιστικών» παρεμβάσεων και μιας συλλογικής σχεδόν άρνησης του πρόσφατου παρελθόντος, μεγάλα τμήματα της αρχιτεκτονικής ιστορίας της σοβιετικής περιόδου απαλείφονται από τον χάρτη ως «στιλιστικά σφάλματα» ενώ ακολουθεί η αντικατάσταση τους με νέο-ιστορικές μελέτες που «αναβαθμίζουν την αίγλη της ιστορικής πόλης». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση του Νόρμαν Φόστερ για την εν λόγω περιοχή, η οποία κατόπιν παραγγελίας του δημάρχου της πόλης, εκτελέστηκε σε «Μοσχοβίτικο Στιλ» και διαφημίστηκε ως η επαναφορά του ιστορικού ιστού της περιοχής.
Μετά από μια πολυήμερη διαμονή στην πόλη, επιτόπια έρευνα πεδίου, συνεντεύξεις με ρώσους αρχιτέκτονες, εκδότες, καλλιτέχνες και επιμελητές εκθέσεων η απάντηση στο «πρόβλημα» φάνταζε όλο και λιγότερο προφανής. Επιχειρώντας μια σύγχρονη πρόταση η οποία όμως θα απαντούσε ευθέως στις προθέσεις της πόλης, η ιστορία της περιοχής κάνει την επανεμφάνιση της με τη μορφή του αποτυπώματος του πραγματικού ιστορικού αστικού ιστού που υπήρχε στην περιοχή στις αρχές του 20ου αιώνα. Το αποτύπωμα αυτό γίνεται όγκος μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα 361,500 τ.μ. των εξαιρετικά μεικτών χρήσεων και στη συνέχεια «στοιβάζεται» σε τρεις στρώσεις ώστε να αποδώσει το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους σε δημόσιες χρήσεις.
Το υπερ-κτρίριο που προκύπτει ως ένα σύνθετο, πορώδες σύστημα πεζοδρόμων, αίθριων, στοών, γεφυρών και δωμάτων-αυλών, είναι πρακτικά «αόρατο» από την Κόκκινη Πλατεία και επιχειρεί να αποδώσει στην πόλη έναν ευμετάβλητο ζωντανό οργανισμό που οργανώνεται σε ημι-ανεξάρτητες γειτονιές και επανερμηνεύει εκλεκτικά μερικά από τα ευρήματα ενός αιώνα ρώσικης αρχιτεκτονικής πρωτοπορίας.

Βιογραφικό
Ο Ευάγγελος Κοτσιώρης είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πρόγραμμα Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Princeton. Αποφοίτησε πρώτος από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ (2009), σπούδασε ως φοιτητής ανταλλαγής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του TU Delft (2007) και απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο MArch II από το Harvard Graduate School of Design (2011).
Έχει εργαστεί ως αρχιτέκτονας στην Ελλάδα (2003-2009) και την Ολλανδία στο γραφείο ΟΜΑ (2007-08). Παράλληλα με την αρχιτεκτονική πρακτική έχει εργαστεί ως βοηθός ερευνητής στο ΑΠΘ, Harvard GSD και Princeton. Επίσης, έχει διδάξει εισαγωγικά μαθήματα ιστορίας και θεωρίας της αρχιτεκτονικής και της αρχιτεκτονικής φωτογραφίας στο Harvard (2010-11), και το Princeton (2012-13) και έχει ηγηθεί σχεδιαστικών εργαστηρίων στο Harvard και το Boston Architectural College (2011).
Το αρχιτεκτονικό του έργο έχει συμπεριληφθεί σε διεθνείς εκθέσεις όπως η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (2006), την 6η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων (2010) και σε διεθνή περιοδικά όπως το Mark, Frame και Conditions. Τέλος, άρθρα του έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια αρχιτεκτονικής στο Harvard, το Columbia και το Boston University, καθώς επίσης και σε εκδόσεις του ειδικού τύπου και καταλόγους εκθέσεων.
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool