G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Μπούρας Κωνσταντίνος, Boitouzet, Timothée

Τριπλή Έλικα
2011
Μεταπτυχιακή
Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Κέιμπριτζ, MA, ΗΠΑ
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Hosoya, Hiromi
Η βασική ιδέα για το masterplan είναι η θεωρία της Τριπλής Έλικας. Σύμφωνα με αυτή, σε μία οικονομία που βασίζεται στη γνώση, το Πανεπιστήμιο, η Διακυβέρνηση και η Βιομηχανία συνεργάζονται στενά σε μία ισότιμη βάση. Αυτές οι αυξημένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των τριών φορέων οδηγούν σε παραγωγικές συνέργιες. Τριμερή δίκτυα και υβριδικοί οργανισμοί αναδύονται μέσα από αυτή την πλατφόρμα. Πιθανές διαφορετικές συσχετίσεις μεταξύ των θεσμικών σφαιρών των τριών οντοτήτων παράγουν εναλλακτικές στρατηγικές για καινοτόμο έρευνα, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική μεταμόρφωση.

Η περιοχή της παρέμβασης, το νότιο τμήμα του οικοπέδου της Osaka70 Expo, αναπτύσσεται έτσι ώστε να ανταποκριθεί σε αυτές τις συνέργιες. Καινοτόμα συστήματα, μπορούν να απαντηθούν, εκτός από περιφερειακό, εθνικό, πολυεθνικό ή οργανωτικό επίπεδο, και σε επίπεδο δομημένου περιβάλλοντος, σε αρχιτεκτονικό επίπεδο αυτό καθ’αυτό. Το ενοποιημένο, προγραμματικά εμπλουτισμένο συγκρότημα, που αποτελεί το προτεινόμενο ερευνητικό φαρμακευτικό campus, φιλοδοξεί να προωθεί εκθετικά σύνθετες συνεργασίες ανάμεσα στους τρεις διαφορετικούς κλάδους, αλλά και να επιτρέπει την εσωτερική αναδιοργάνωση σε καθέναν από αυτούς τους κλάδους. Αυτή η συνολική δομή του campus συγκροτείται από μεμονωμένα κτήρια, που το καθένα θεωρείται σαν ένας εμβάτης σε αυτή τη συσσωμάτωση, σαν ένα κύτταρο σε έναν οργανισμό. Ανάλογα με την εξελικτική φάση του masterplan, οι μονάδες θα μπορούν να ανασυνδυάζονται και κάθε μονάδα θα μπορεί να συμμετέχει σε μία διαφορετική προγραμματική οντότητα, αντανακλώντας τις ανάγκες της συγκεκριμένης φάσης. Αυτό επιτρέπει άπειρες επιπεδομετρικές και ογκομετρικές πιθανότητες που μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα το επιθυμητό πρόγραμμα. Κάθε οντότητα μπορεί ανάλογα να κορεστεί ή να αποκορεστεί μέσα στο χρόνο, μεγιστοποιώντας την ευελιξία του campus στο να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες προγραμματικές ανάγκες.


Βιογραφικό
Κωνσταντίνος Μπούρας

Αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, δραστηριοποιείται στη Νέα Υόρκη. Απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Αρχιτεκτονικής στον Αστικό Σχεδιασμό από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ και του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει εργαστεί σε αρχιτεκτονικά γραφεία στην Αθήνα, το Μιλάνο και τη Νέα Υόρκη, καθώς και για τον Δήμο Αθηναίων. Ως υπότροφος του Χάρβαρντ, υπήρξε ερευνητής για τον Δήμο της πόλης του Μεξικού. Έχει διδάξει Αρχιτεκτονική Σύνθεση στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Η έρευνά του εστιάζει στην αλληλεπίθεση αρχιτεκτονικών και αστικών διαδικασιών, και στις συστεμικές τους δομές σε διάφορες κλίμακες.


Timothée Boitouzet

Αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και ερευνητής, με επαγγελματική εμπειρία στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Αφρική. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα Αρχιτεκτονικής από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ως υπότροφος των ιδρυμάτων Fulbright, Arthur Sachs, Gaillard και του Ταμείου Γαλλικών Υποτροφιών. Κατέχει επίσης πτυχίο Αρχιτεκτονικής με διάκριση απο την Εθνική Ανώτατη Σχολή Αρχιτεκτονικής των Βερσαλλιών. Ερευνώντας στα όρια ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη βιολογία, τα ενδιαφέροντά του τονίζουν τον συνδυασμό φύσης και τεχνολογίας για την παραγωγή νέων σχεδιαστικών τροχιών και καινοτομιών. Η διεπιστημονική του έρευνα τον οδήγησε σε συνεργασία με το Wyss Ινστιτούτο για Βιολογικά Εμπνευσμένη Μηχανική, τα τμήματα Εξελικτικής Βιολογίας και Χημείας του Χάρβαρντ, καθώς και την High-Low τεχνολογική ερευνητική ομάδα στο MIT Media Lab.
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool