G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Παπατριανταφύλλου Ξένια

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΗ ΘΗΡΑΣΙΑ
2012
Διπλωματική
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Βαρουδάκης Αριστομένης
Καραμανεά Παναγιώτα
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι η επέμβαση στο ιδιόμορφο ανάγλυφο της Θηρασίας με στόχο την ανάδειξη τόσο του ξεχασμένου αλλά αλώβητου οικσμού της Κεράς και κατ’επέκταση του νότιου τμήματος του νησιού, όσο και την οριοθέτηση ενός νέου κτιρίου που υιοθετεί αρχέγονες πρακτικές της υπόσκαφης διαβίωσης.
Η επέμβαση ανταποκρίνεται σε πραγματικές και άμεσες ανάγκες των κατοίκων, καθώς και της διεπιστημονικής ομάδας που δρα στο νησί. Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου επιχειρεί να αποτελέσει πέρα από ένα κέλυφος ερευνών, ένα χώρο προβολής των εργασιών επισκέψιμο από το κοινό. Ένα πρωτότυπο μουσείο ανάδειξης τόσο του ίδιου του τόπου όσο και των αποτελεσμάτων που παράγονται εκείνη τη στιγμή από τους ερευνητές για τον τόπο αυτό.
Η επέμβαση σε αυτό το ευαίσθητο τοπίο, τόσο στη μικροκλίμακα (υπάσκαφη κρυμμένη αρχιτεκτονική, στοιχειώδης υπάρχουσα επέμβαση, ...), όσο και στη μακροκλίμακα (φυσικό ανάγλυφο, κορυφογραμμή, ηφαιστειογεννή υλικά, ...), έγινε με γνώμωνα μια προσπάθεια εύρεσης μιας σωστής αναλογίας μεταξύ της απόκρυψης και της επιβολής της αρχιτεκτονικής πράξης. Η ανάγκη συνεχούς διαλόγου μεταξύ των δύο κλιμάκων του τοπίου ήταν που γέννησε και την τελική μορφή, με πρωταρχικό μέλημα την αποφυγή της αλλοίωσης και της προσβολής του από την εισβολή μιας νέας κατασκευής.

Πιο συγκεκριμένα οι χρήσεις που στεγάζονται στο νέο κτίριο είναι, εργαστήρια αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, κοινωνιολόγων, βιολόγων, καταδυτικό κέντρο, αμφιθέατρα, εκθεσιακοί χώροι- αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εστιατόριο, παρατήρια. Ταυτόχρονα γίνεται προσπάθεια ανάδειξης και επανάχρησης του υπάρχοντος οικισμού της Κεράς, με μια στοιχειώδη επέμβαση στις κατοικίες και μετατροπή τους σε ξενώνες. Βασική φιλοσοφία της επέμβασης στον οικισμό αποτελεί ότι « το νέο και το παλιό πρέπει να συνυπάρχουν παράλληλα και διακριτά».


Βιογραφικό
Γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα αρχιτεκτόνων μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, αποφοιτώντας το 2012 με θέμα διπλωματικής εργασίας Ερευνητικό Κέντρο στη Θηρασιά. Τα τρια τελευταία χρόνια της φοίτησης της εργαζόταν παράλληλα στο αρχιτεκτονικό γραφείο EX.S Architects πάνω σε μελέτες μικρής και αστικής κλίμακας. Συμμετείχε σε συνέδρια, διαγωνισμούς και εκθέσεις με επίκεντρο τον δημόσιο χώρο και τις κατασκευές από φυσικά υλικά. Έλαβε μέρος σε δράσεις ομάδων αρχιτεκτόνων (p-public, ομάδα πηλίκο) με έμφαση στον συμμετοχικό σχεδιασμό και την οικολογική δόμηση. Συνεργάστηκε με πολεοδομικό γραφείο με έδρα το Rotterdam. Το τελευταίο διάστημα εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Α. Γ. Βαρουδάκης σε μελέτες μικρής κλίμακας και αποκατάστασης κτιρίων.
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool