G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Παπαναστασίου Ελένη

Η ‘Κατοικία της Απουσίας’ – H μονογραφία της ‘Un Coup’.
2009
Μεταπτυχιακή
Columbia University, GSAPP, Νέα Υόρκη, Εινωμένες Πολιτείες Αμερικής
Επιβλέπων καθηγητής/τες: LOT-EK
Ada Tolla
Giuseppe Lignano
και
Thomas Demonchaux
Το εργαστήριο σχεδιασμού ‘Μονογραφία’, ζητούσε τον σχεδιασμό της κατοικίας μας και της Μονογραφίας της ως έκφραση των περισσότερο επίμονων ιδεών μας. Παροτρυνθήκαμε να αναπτύξουμε μια μέδοδο πολλαπλών διαλόγων, δοκιμών σχεδιασμού και υλικών πειραματισμών αποφεύγοντας την σκέτη τριδιάστατη εικονοποίηση στον υπολογιστή. Η μέθοδος επέβαλε και την κατασκευή ενός βιβλίου. Το βιβλίο έπρεπε να είναι ισότιμο της κατοικίας.

Η ‘Κατοικία της Απουσίας’ – Η Μονογραφία ‘Un Coup’.

Η ιδέα της εργασίας είναι ότι η εντύπωση της απουσίας μπορεί να είναι ισχυρότερη από μια παρουσία.
Η απουσία δεν σχετίζεται με πράγματα που λείπουν. Σχετίζεται με την ασαφή ταυτότητα, χρήση ή νόημα ενός χώρου. ‘Ενας φαινομενικά άχρηστος χώρος είναι χώρος για μη πραγματοποιήσιμη κατανόηση και για γλυκόπικρη ελευθερία.
Το σπίτι κατασκευάστηκε σαν μια παγωμένη δράση και σαν ένα σταμάτημα σε ησυχία. Ένας όγκος με ταραγμένο περίγραμμα είναι πλησιέστερος στην λογική της φύσης και της ζωγραφικής, όπου η γεωμετρία δεν έχει αυστηρά περιγράμματα. Το φως και η θέα εισβάλουν στην κατοικία ακολουθώντας βουβό ρυθμό και διαταράσσοντας ταυτόχρονα την γεωμετρία. Η σιωπηλή μουσική του χώρου δομεί την απουσία και το σπίτι.
Κόβωντας και στοιβάζοντας γυάλινες επιφάνειες διαμορφώνεται ολόκληρο το σπίτι- δωμάτια, σκάλες, τοίχοι και ανοίγματα.
‘Ενα διφορούμενο υλικό μπορεί να είναι πιο αποκαλυπτικό. Η γυάλινη επιφάνεια και η τρίχα της λευκής πολικής αρκούδας είναι και οι δυο διαφανείς στο μήκος/επιφάνεια και σχεδόν αδιαφανείς στην τομή. Οι διαφανείς πλευρές του τελικού όγκου των στοιβαγμένων γυάλινων επιφανειών αποκαλύπτουν την δυσδιάστατη ταραχή του περιγράμματος όλου του εσωτερικού χώρου. Οι σχεδόν αδιαφανείς πλευρές αποκαλύπτουν τον τρισδιάστατο εγκλωβισμένο όγκο, καθώς και το ίχνος των κοψιμάτων του υλικού.
Το πάχος του διάφανου περιβλήματος φιλτράρει το φως και σβήνει τις σκιές. Μια άχρονη εντύπωση επικρατεί στο εσωτερικό.
Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της κατοικίας και του βιβλίου είναι το γράψιμο, η φωτογράφιση, η μακέτα και ο σχεδιασμός.


Βιογραφικό
Η Ελένη Παπαναστασίου σπούδασε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα (Δίπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός 2006). Υπότροφος 2008-2010 με Fulbright Scholarship και Gerondelis Scholarship, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Graduate School of Architecture, Planning and Preservation του πανεπιστημίου Columbia University (Msc AAD, 2010), όπου βραβεύτηκε με το Lucille Smysel Lowenfish memorial Prize για το καλύτερο θέμα σχεδιαστικού εργαστηρίου τελευταίου εξαμήνου. Εκπαιδεύτηκε στην Φωτογραφία στο International Centre of Photography, NY (Situational Portraiture, ICP, 2010) και στην Ζωγραφική στο Cooper Union, NY (Watercolor and Abstraction, 2010). Εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Κοκκίνου-Κούρκουλας και Συνεργάτες (2006-2011). Από το 2010, διατηρεί δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα την Αθήνα και ασχολείται με αρχιτεκτονικές αναθέσεις (6 μέχρι σήμερα) και με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Υπήρξε καλεσμένη κριτής εργαστηρίων σχεδιασμού στο GSAPP Columbia University και στο Department of Architecture at the Pratt Institute of New York (2010). Κατά την περίοδο 2010-2012, συμμετείχε ως βοηθός στην διδασκαλία του Μεταπτυχιακού Αρχιτεκτονικού Προγράμματος στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Εκτός από την επαγγελματική δραστηριότητα, σήμερα είναι παράλληλα Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (2010-σήμερα).
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool