G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

ΚΟΡΩΝΑΚΗ ΑΝΤΙΟΠΗ

Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΠΕΘΑΝΕ(;) ΖΗΤΩ Η ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ!
2012
Διπλωματική
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Επιβλέπων καθηγητής/τες: ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡHΣ
ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε, με εφαλτήριο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύγχρονο αθηναϊκό αστικό τοπίο. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τοπίου αυτού έπαιξε ο τύπος της πολυκατοικίας. Μικρή, μεγάλη, στο κέντρο, στα προάστια, αποτέλεσε το κύριο μέσο παραγωγής χώρου. Ποια είναι όμως η φύση αυτού του χώρου και κατά πόσον ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες; Επιλέγεται, λοιπόν, μια ομάδα πολυκατοικιών (οι κατασκευασμένες την περίοδο 1955-1983) προς ανάλυση, στην οποία εντοπίζονται κοινά προβλήματα και τίθεται η υπόθεση εργασίας: μπορεί να σχεδιαστεί ένας γενικός τρόπος επέμβασης στα κτίρια αυτά, ο οποίος, προσαρμοζόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εκάστοτε μονάδας, να επιλύει τα προβλήματα αυτά; Σχεδιάζεται, επομένως, μια μέθοδος επεμβάσεων, η οποία συνίσταται στην επέκταση του κλειστού, κοινόχρηστου χώρου του κλιμακοστασίου στις όψεις του κτιρίου και τη δημιουργία ενός ρέοντος, δημόσιου χώρου σε όλο το ύψος του. Μεταβαλλόμενος ανά όροφο και πλαισιωμένος από πράσινους καμπύλους τοίχους, ο χώρος αυτός ουσιαστικά αντικατοπτρίζει την επανατοποθέτηση της φύσης στο κέλυφος της πολυκατοικίας. Η χειρονομία αυτή εφαρμόζεται σε μια κτιριακή μονάδα και παρουσιάζονται αναλυτικά σχέδια, καθώς και οικοδομικές λεπτομέρειες της επέμβασης. Η έρευνα καταλήγει στην αξιολόγηση της προτεινόμενης μεθόδου, με κριτήρια την αξιοπιστία, εγκυρότητα, αλλά και αναπαραγωγικότητα της. Η παρουσίαση του θέματος, τέλος, ολοκληρώνεται με μια μακέτα του κτιρίου, σε κλίμακα 1:50. Λόγω του δυναμικού χαρακτήρα της επέμβασης, επιλέγεται μια εννοιολογική - conceptual αναπαράσταση, έναντι μιας προσπάθειας ρεαλιστικής απόδοσής της. Επομένως, η επιφάνεια της κατοικίας, ο ιδιωτικός χώρος, αναπαρίσταται με διάφανο υλικό, ενώ λεπτομέρειες, όπως η επίπλωση και η υλικότητα χαράσσονται πάνω στη διαφάνεια. Αναδεικνύεται έτσι ο δημιουργημένος δημόσιος χώρος στο εσωτερικό, ο οποίος αναπαριστάται με λευκό χρώμα. Παράλληλα, ο τρόπος αυτός απόδοσης της πρότασης δίνει έμφαση στα πράσινα, καμπύλα τοιχία, που προσδιορίζουν το χαρακτήρα του νέου αυτού χώρου, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες σχέσεις φωτός και σκιάς.

Βιογραφικό
Η Αντιόπη Κορωνάκη γεννήθηκε το 1988 στο Ρέθυμνο, Κρήτης. Παρακολούθησε προπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, από όπου αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 2012 με βαθμό 8,62/10. Το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 πραγματοποίησε τις σπουδές της στο τμήμα E.T.S.A.B. του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus. Σε συνεργασία με τους καθηγητές Fr.Lopez Almansa (Ε.T.S.A.B.) και Β. Τσούρα (Ε.Μ.Π.) ολοκλήρωσε τη διάλεξή της, με θέμα το σχεδιασμό ενός αντισεισμικού μοντέλου τοίχου πλήρωσης («Καλοί Τοίχοι στο σχεδιασμό!», Ε.Μ.Π., Οκτώβριος 2011). Η αναζήτηση ενός τρόπου επέμβασης στην κτιριακή μονάδα της πολυκατοικίας και η εφαρμογή και αξιολόγησή του αποτέλεσαν το θέμα της διπλωματικής της εργασίας, την οποία ολοκλήρωσε υπό την επίβλεψη των κ.κ. Δ.Παπαλεξόπουλο και Α. Κούρκουλα, Αν. Καθηγητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ε.Μ.Π. («Η πολυκατοικία πέθανε; Ζήτω η πολυκατοικία!», Ε.Μ.Π., Οκτώβριος 2012). Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών της σπουδών τιμήθηκε με διακρίσεις και υποτροφίες για τις ακαδημαϊκές της επιδόσεις. Έγινε δεκτή στο MSc in Emergent Technologies and Design στη σχολή ΑΑ School of Architecture στο Λονδίνο, όπου θα συνεχίσει την εκπαίδευσή της με μεταπτυχιακές σπουδές το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool