G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ ΧΑΡΑ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Μικρό Επισκέψιμο Οινοποιείο στην περιοχή Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης
2012
Διπλωματική
Ε.Μ.Π, ΑΘΗΝΑ, ΕΛΛΑΔΑ
Επιβλέπων καθηγητής/τες: ΤΣΙΡΑΚΗ ΣΟΦΙΑ
ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Η διπλωματική εργασία αφορά στη μελέτη ενός μικρού επισκέψιμου οινοποιείου στην κωμόπολη Αρχάνες, του νομού Ηρακλείου Κρήτης. Οι Αρχάνες είναι ένας προανακτορικός μινωικός οικισμός, όπου ο οίνος και η διαδικασία οινοποίησης διαδραματίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και στην τοπική οικονομία. Στη σκιά του Γιούχτα, του «Ιερού Βουνού» του Μινωικού πολιτισμού, τοποθετείται το οινοποιείο. Η συνθετική χειρονομία μοιάζει σαν μια χαρακιά στη γη, απ’ όπου θα ρέει ένα ποτάμι από το βουνό προς το ιστορικό κέντρο του οικισμού. Δύο πτέρυγες σχήματος ανοιχτού «Γ», που περιέχουν την παραγωγική διαδικασία, ένας τρίτος όγκος που φιλοξενεί εκπαιδευτικές χρήσεις και ένα εστιατόριο-πωλητήριο παραδοσιακών προϊόντων, σχεδιάζονται σαν μία κτηριακή «αγκαλιά» για έναν προστατευμένο από το βοριά υπαίθριο χώρο. Το ψηλό στοιχείο που αντιπαραβάλλεται με το χαμηλό, το εξωστρεφές παρατηρητήριο-πύργος με το «χωμένο» στο έδαφος οινοποιείο, η ανάβαση που ξεδιπλώνει τη θέαση του κτισμένου και άκτιστου περιβάλλοντος και η κατάβαση μέσω της οποίας καλείται κανείς να γνωρίσει τη διαδικασία παραγωγής οίνου, δημιουργούν μια αντιστικτική σχέση ανάμεσα στους όγκους του κτηριακού συγκροτήματος. Με συνθετική αφετηρία τη ροϊκότητα που «γεννά» η κλίση του εδάφους και εκμεταλλευόμενο το ισοβαρικό σύστημα, το οινοποιείο διαμορφώνεται σε διαφορετικά επίπεδα. Σε μια κινητοποίηση όλων των αισθήσεων και μέσω μιας βιωματικής γνωριμίας με το χώρο και τη διαδικασία οινοποίησης, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες μπορούν ταυτόχρονα να ακούσουν, να οσφρήσουν, να γευτούν και να αγγίξουν το παραγόμενο προϊόν. Θέλοντας να υπάρξει μια κίνηση εξωστρέφειας, ένα «κάλεσμα» προς τον κόσμο ώστε να επισκεφθεί το πιο δημόσιο σημείο του συγκροτήματος, το εστιατόριο, αυτό σχεδιάζεται λειτουργικά ανεξάρτητο ώστε να παραμείνει «ενεργό» όλο το χρόνο. Με απώτερο σκοπό να λειτουργήσει επικουρικά ως προς το τμήμα φυτικής παραγωγής του ΤΕΙ Ηρακλείου, περικλείοντας εργαστηριακά μαθήματα και να αποτελέσει πόλο συγκέντρωσης οινικών δραστηριοτήτων, το κτήριο των εκπαιδευτικών χρήσεων σχεδιάζεται έτσι ώστε να δύναται να διατηρήσει την αυτονομία του. To κτηριακό συγκρότημα καλείται να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής του τόπου, σημείο αναφοράς και συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών και υπερτοπικό σημείο αναφοράς οινικών δραστηριοτήτων.

Βιογραφικό
H Χαρά Ορφανουδάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985, όπου και μεγάλωσε. Το 2004 εισήχθη στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, απ’ όπου και αποφοίτησε. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της επιλέχθηκε να συμμετάσχει σε δύο Ερευνητικά Προγράμματα του Ε.Μ.Π σχετικά με την αποτύπωση και αποκατάσταση κτηρίων. Μία ομαδική εργασία, στην οποία συμμετείχε, σχετική με την αποτύπωση και πρόταση αποκατάστασης κτηρίου σε πόλη της Κέρκυρας, εκτίθεται σε μόνιμη βάση στη Νομαρχία του νησιού. Η διάλεξη και η διπλωματική που παρουσίασε στο τέλος των σπουδών της αρίστευσαν. Παρακολούθησε αρκετά συνέδρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας σχετικά με την αρχιτεκτονική. Παράλληλα με τις σπουδές της συνεργάστηκε με αρχιτεκτονικά γραφεία και μία κατασκευαστική εταιρία. Το 2013, η πρόταση που κατέθεσε η τριμελής ομάδα όπου συμμετείχε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Ηράκλειοχ4» διακρίθηκε ανάμεσα στις εξαγορές. Σήμερα ζει και εργάζεται στο αρχιτεκτονικό εργαστήρι Lab.arCH στην Αθήνα.

H Αλεξανδροπούλου Μαρία γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986, όπου και μεγάλωσε. Το 2004 εισήχθη στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα και συνέδρια σχετικά με την αποκατάσταση κτιρίων. To 2013 συμμετείχε με τριμελή ομάδα στο διαγωνισμό «Ηράκλειο X4» κερδίζοντας μια εξαγορά. Παράλληλα με τις σπουδές της εργάστηκε σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία. Σήμερα ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο “lab.arCH”.
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool