G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Στενού Αλίκη , Τριανταφυλλίδης Θεόκλητος

Τρικυμία: Ένα Πλωτό Θέατρο για το Αιγαίο
2012
Διπλωματική
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Παπαλεξόπουλος Δημήτρης,
Γυπαράκης Γιώργος,
Γυφτόπουλος Σταύρος,
Μαζαράκος Θωμάς (Τμήμα Ναυπηγών Ε.Μ.Π.)
Σημείο εκκίνησης της έρευνάς μας γύρω από την «εν πλω» αρχιτεκτονική αποτέλεσε το θέμα της ελληνικής παρουσίας στη 10η Biennale Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, «Το Αιγαίο Μια Διάσπαρτη Πόλη». 'Oπως αναφέρεται στην εισαγωγή του καταλόγου της, η έκθεση αυτή στηρίζεται στην αιρετική πεποίθηση του ιστορικού Ruggiero Romano ότι «το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι μία πόλη».
Έτσι λοιπόν διαβάζουμε το Αιγαίο Πέλαγος ως ένα σύμπλεγμα νησιών που λειτουργούν ως σύνολο δημιουργώντας ένα δίκτυο, αλλά ταυτόχρονα διατηρώντας το καθένα το δικό του χαρακτήρα. Σε αυτή τη διάσπαρτη πόλη προτείνουμε ένα μοντέλο κοινών υποδομών μεγάλης κλίμακας, το οποίο επιχειρεί να απαντήσει συνολικά στα προβλήματα της και βασίζεται στην ιδέα της κίνησης. Ως παράδειγμα εφαρμογής επιλέγουμε το χώρο του πολιτισμού και ειδικότερα το θέατρο, γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας(γέφυρα) μεταξύ των νησιών. Ένα υπάρχον πλοίο σε δεύτερη χρήση θα αποτελέσει φορέα του πλωτού μας θεάτρου, ενώ το πλοίο ως πλευστική συσκευή και το θέατρο ως μηχανή θα ενωθούν σε ένα αδιαίρετο σύνολο-εργαλείο.
Ως ενδεικτική πορεία προτείνουμε αρχικά ένα περίπλου των Κυκλάδων, τις οποίες θεωρούμε την καρδιά του Αρχιπελάγους και με τις οποίες μας συνδέει μια βιωματική σχέση. Ο περίπλους σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπόψη τις εγγύτητες μεταξύ των νησιών αλλά και την υπάρχουσα ταξινόμησή τους σε ομάδες. Αρχή και τέλος του περίπλου αποτελεί η Ερμούπολη της Σύρου, ως γεωγραφική και πολιτιστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Επιπλέον, παρέχουμε μια λίστα των λιμανιών στα χέρια του εκάστοτε σκηνοθέτη για την επιλογή της θέσης και του τρόπου πρόσδεσης του πλοίου-θεάτρου. Όσον αφορά στην πρόσδεση αυτή καθεαυτή, έχουν προβλεφθεί 3 κυρίως τρόποι, η πρυμνοδέτηση, η πλαγιοδέτηση και το αγκυροβόλιο αρόδου που προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω της θάλασσας.
Το πλοίο που επιλέχθηκε για επανάχρηση με τη συμβολή ναυπηγών του Ε.Μ.Π. είναι το Ισπανικό ωκεανογραφικό Hesperides , κυρίως λόγω της εξαιρετικής του ικανότητας πλεύσης σε ανοικτές θάλασσες, της ευστάθειάς του και της δυνατότητας ελιγμών σε περιορισμένο χώρο. Επίσης έχει ένα ιδεατό μέγεθος(μήκος, πλάτος, βύθισμα) τόσο για τα λιμάνια που θα το φιλοξενήσουν όσο και για το θέατρο που θα φιλοξενεί στο εσωτερικό του. Τέλος έχει μια ιδιαίτερη ογκοπλασία, την οποία εξ' αρχής θεωρήσαμε ενδιαφέρουσα και η οποία, έχοντας την υπερκατασκευή κεντρικά ευνοούσε τον τριμερή διαχωρισμό του σε φουαγιέ-θέατρο-κατοικία θιάσου που αποτελούν και τις κύριες ενότητες χρήσεων της λύσης μας.
Η σύνθεση μας βασίστηκε σε μία πρωταρχική χειρονομία, αυτή του «σκαψίματος» του κυρίως όγκου του πλοίου. Τοίχοι και καταστρώματα που αρχικά κατακερμάτιζαν το πλοίο σε μικρούς χώρους, «ξεριζώνονται» αφήνοντας τα ίχνη τους σε ένα νέο, μεγάλο, ενιαίο χώρο που θα φιλοξενήσει το θέατρό μας. Χρησιμοποιώντας αυτό το χώρο ως συνθετικό πυρήνα, οι υπόλοιποι χώροι της λύσης θα επιχειρήσουν να τον αναδείξουν και να τον τροφοδοτήσουν. Με την είσοδό τους από το λιμάνι, οι θεατές θα βρεθούν σε ένα μεγάλο σχετικά αδιαμόρφωτο χώρο στην πρύμνη του πλοίου, ο οποίος έχει χαρακτήρα αστικής πλατείας. Στη συνέχεια θα κινηθούν στο ημιυπαίθριο φουαγιέ, το οποίο έχει πολλές δυνατότητες διαμόρφωσης, με πανέλα τα οποία σύρονται και τραβιούνται από το πλάι σχηματίζοντας έπιπλα, τα οποία αλλάζουν το χαρακτήρα του χώρου ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε παράστασης. Θα ακολουθήσει μια απότομη μετάβαση, μέσα από ένα στενό πέρασμα, στον ανοικτό χώρο του θεάτρου, μια κίνηση που επιχειρεί να προκαλέσει έκπληξη και δέος στους θεατές. Πίσω από το χώρο του θεάτρου, και προς την πλώρη του πλοίου βρίσκονται τα καμαρίνια, οι καμπίνες και οι κοινόχρηστοι χώροι πληρώματος και θιάσου. Το πλήρωμα, απαραίτητο για την λειτουργία του πλοίου, κατοικεί στο μπροστινό κατακόρυφο κομμάτι της υπερκατασκευής, το οποίο στεγάζεται από τη γέφυρα και τον καπετάνιο. Τέλος, η πλώρη του πλοίου αποκτά μια κοιλότητα, ένα αίθριο με ένα μικρό αμφιθέατρο για πρόβες, που συγκεντρώνει την καθημερινή ζωή του θιάσου μέσα στο πλοίο και κάτω από τη σκιά ενός δέντρου.

Βιογραφικό
Η Αλίκη Στενού γεννήθηκε στην ΑΘήνα το 1988. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραϊτη το 2006. Σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από όπου αποφοίτησε με άριστα το 2012. Το 2010 συμμετείχε στο πρόγραμμα I.A.E.S.T.E. μέσω του οποίου δούλεψε στην Τηνυσία για τρεις μήνες. Την περίοδο 2010-2011 συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus παρακολουθώντας για ένα χρόνο τις σπουδές της στο Technische Universität Berlin στο Βερολίνο. To 2011 παρουσίασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τη διάλεξή της με αντικείμενο έρευνας τις Αρχιτεκτονικές Αναπαραστάσεις Πόλεων στον Κινηματογράφο Επιστημονικής Φαντασίας. To 2012 παρουσίασε τη διπλωματική της στο Ε.Μ.Π. υπό τον τίτλο Ένα Πλωτό Θέατρο για το Αιγαίο. Κατά την περίοδο 2006-2013 έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, κινηματογράφου, φωτογραφίας, ζωγραφικής και γλυπτικής στην Ελλάδα και στη Γερμανία συμμετέχοντας σε αντίστοιχες εκθέσεις στο Βερολίνο. Από το 2013 εργάζεται στo Mόναχο στη Γερμανία.

Ο Τριανταφυλλίδης Θεόκλητος γεννήθηκε το καλοκαίρι του '88 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από όπου αποφοίτησε το 2012. Έκτοτε βοηθάει σε διάφορα γραφεία και αναζητεί ένα τόπο για να αναπτύξει τις δραστηριότητες του. Αυτό τον καιρό δοκιμάζει την Κίνα. Έχει συμμετέχει σε διάφορες εκθέσεις και διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool