G
R
E
A
T
 
GREEK
ARCHITECTURAL
TALENT
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝLAFARGEΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
We readΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗARCHISEARCH.GRARCHSTUDIES.GRΔΟΜΕΣΕΚΥΛΗ & ΚΤΙΡΙΟMETROPOLISUNIVERSITY PRESSCLICKATLIFE.GRCULTURENOW.GRMONOPOLI.GRREPORTER.GR


We listen to
PEPPER 96.6RED FM 96,3

20.5 - 9.6 2013
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ
ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΤΑ
ΠΡΩΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΤΙΡΙΑ
 

Γκάρτζιου Hλιάνα , Στάθης Παπαναγιώτου

Χορογραφώντας το τοπίο
2011
Διπλωματική
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, Ελλάδα
Επιβλέπων καθηγητής/τες: Ανδρέας Κούρκουλας
Σοφία Τσιράκη
Το θέμα της διπλωματικής μας εργασίας αφορά ένα κέντρο σύγχρονου χορού και χορογραφίας στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, ένα κέντρο φιλοξενίας ομάδων χορού με πρόθεση την επεξεργασία και την παρουσίαση μιας ιδέας.
Άξονα της συνθετικής διαδικασίας, αποτέλεσαι η διάδραση υποκειμένου και χώρου με κινητήρια δύναμη την κατασκευή του σώματος και με κατευθυντήρια αρχή το κτίριο.
Η αρχιτεκτονική παράγει χώρο και ο χορός εξερευνά πως τα σώματα κινούνται σε αυτόν, αλλα και αντίστροφα η κίνηση του σώματος μπορεί να μορφοποιήσει χώρο.
Αυτή η τελευταία πααδοχή ότι το σώμα μπορεί να δώσει τις προυποθέσεις χώρου αποτέλεσαι την βάση της ερευνητικής και συνθετικής μας διαδικασίας.


Η πόλη των Ιωαννίνων αναπτύσσεται γύρω από μια οχυρωμένη χερσόνησο στην οποία βρίσκεται το κάστρο. Μεταξύ του κάστρου και του νησιού υπάρχει μια έντονη οπτική συνδιαλλαγή. Το νησί είναι ένας τόπος αυτοαναφορικός, απόλυτα ορισμένος από το νερό. Η πλεύση σε οδηγεί στον οικισμό του νησιού. Από εκεί αρχίζει μια παραλίμνια πορεία την οποία στο δυτικό της τμήμα πλαισιώνουν εκτάσεις καλαμιώνων δίνοντας έτσι την αίσθηση ενός φυσικού οχυρού με φυγές θέασης προς το μέτωπο της πόλης.

Μέσω της παρέμβασής μας προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση μεταξύ νησιού και πόλης. Τοποθετούμε το κτίριό μας στην τομή του άξονα θέασης μεταξύ νησιού και πόλης και του άξονα του μονοπατιού που υπάρχει στο νησί, σαν μια αρθρωτική χειρονομία κυκλοτερούς συνδιαλλαγής.
Οι βασικές χαράξεις του κτιρίου προκύπτουν από αυτούς τους άξονες. Η πρώτη λειτουργεί ως όριο προς το νερό και η δεύτερη ως στροφή .

Στο όριο του νερού τοποθετούμε την πτέρυγα των κατοικιών των χορευτών και στην δεύτερη πτέρυγα τις δημόσιες λειτουργίες. Ανάμεσά τους παρεισφρύει η δημόσια διαδρομή.

Ιδιωτική και δημόσια πτέρυγα έχουν συνθεθεί με κιναισθητικές αρχές ανάλογες με τον χαρακτήρα τους. Στην ιδιωτική, η γραμμικότητα της χάραξης αποτυπώνεται και στην γραμμικότητα της κίνησης. Οι χώροι ενώνονται μέσω ενός γραμμικού διαδρόμου στον οποίο η στενότητα του άξονα κίνησης επιβάλλει μια στοιχημένη πορεία οργανωμένης συλλογικότητας.
Στον αντίποδα εμφανίζεται το χωρικό πύκνωμα του θεάτρου του δημόσιου κτιρίου, που τρυπά μονολιθικά την υπόλοιπη ρέουσα κατασκευή του δημόσιου χώρου. Ένα χωρικό οχτάρι θέτει τον άξονα και το βλέμμα σε μια συνεχόμενη τριβή με εκτόνωση ή αφετηρία τον χώρο του θεάματος.


Βιογραφικό
Ηλιάνα Γκάρτζιου

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1984. Απόφοιτη του Τμήματος Οικονομικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2006) και της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (2011).
Κατα την διάρκεια των σπουδών της ανέλαβε το χωροταξικό σχεδιασμό του διεθνούς συμβόλου επίγνωσης και επαγρύπνησης για το AIDS, στα πλαίσια εκδηλώσεων για την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS στην πλατεία Κοτζιά (2009) και την κατασκευή μακετών για θεατρικές παραστάσεις (Τιτανικός, Εθνικό Θέατρο_Loney Tunes, Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης_2010).
Από το 2011 εργάζεται ως αρχιτέκτονας και έχει συνεργαστεί με το γραφείο Miquel Lacomba Architects με έδρα την Mallorca της Ισπανίας και με το αρχιτεκτονικό γραφείο Gr 405- Άρης Ζαμπίκος.

Στάθης Παπανγιώτου

Γεννήθηκε στη Λαμία το 1988.
Αποφοίτησε από τη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2011,
ενώ από το 2009 έως και σήμερα είναι σπουδαστής στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Σπουδαστικές εργασίες του έχουν παρουσιαστεί σε ημερίδα του Ο.Σ.Κ. (2008) και στην Επιστημονική διημερίδα "Αρχιτεκτονικές Μορφές και Αρχιτεκτονική Κληρονομία"
A PARTNERSHIP TO PROMOTE THE GREEK ARCHITECTURAL VISION ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ  LAFARGE
We read ARCHISEARCH.GR
designed: mnp
web development: tool